Calea Lactee are o masa echivalenta a 1.5 trilioane de sori si nu avem nici cea mai mica idee deocamdata din ce anume este alcatuita mare parte din ea.

Se intampla ceva ciudat in galaxia noastra: aceasta se invarte atat de repede incat stelele ar trebuie sa “zboare” afara din ea insa se pare ca ceva le tine pe toate la un loc. Substanta care se comporta ca un lipici gravitational se numeste, din cate intelegem de la oamenii de stiinta, materie intunecata. Este incredibil de misterios totul deoarece aceasta materie nu emite lumina, deci nimeni nu a putut sa o priveasca vreodata in mod direct si nici macar nu se stie natura sa, din ce anume este compusa, cu toate ca sunt o multime de teorii mai mult sau mai putin conventionale.

Pentru ca galaxia aceasta (si nu numai) sa ramana stabila, fizicienii sunt de parere ca este cu mult mai multa materie intunecata prezenta in univers decat materie obisnuita, cunoscuta deja. Dar cat de multa?

Recent, astronomii au incercat sa calculeze masa intregii Cai Lactee cu ajutorul telescopului Hubble si cu harta stelelor din cadrul Agentiei Europene Spatiale Gaia. Acest obiectiv a fost intr-adevar o provocare, nefiind deloc usor sa calculezi masa unui lucru in interiorul caruia te afli si mai ales pentru ca Galaxia noastra masoara de-a lungul sau 258.000 de ani lumina (1 an lumina echivaleaza cu 9.46 trilioane de km). Pe langa dimensiunile uriase, misiunea a fost dificila si pentru ca are in alcatuirea sa o multime de stele si in multe locuri sunt portiuni pline cu diferite gaze care impiedica vizualizarea centrului galactic.

Echipa de astronomi a trebuit sa masoare viteza cu care anumite obiecte se deplasau prin galaxie si cu ajutorul unor calcule complexe astfel au dedus masa totala – echivalentul a 1.5 trilioane sori. Aceasta cifra fabuloasa te pune pe ganduri si in multe cazuri ofera o perspectiva diferita cand constientizezi cam cat de mititei suntem.

Daca avem un cer complet senin intr-o seara intunecata este posibil sa vedem deasupra capului nostru aproximativ 9000 de stele. Cam acesta este numarul vizibil pentru ochiul liber. Dar sunt inca 100 de miliarde de stele (sau chiar mai multe) pe care nu le vedem si cu toate astea ele formeaza doar un mic procent de 4% din totalitatea lucrurilor prezente in galaxia noastra.

Alte 12 procente sunt rezervate de diversele gaze prezente in univers, iar 84% se pare ca este tocmai aceasta materie intunecata dupa cum explica Laura Watkins, cercetatoare la European Southern Observatory, colaborator al proiectului de mai sus.

Enormitatea galaxiei si a univerului este direct proportionala cu misterul si enigmele care inca sunt prezente si care le invaluie aproape complet. Luand in calcul datele de mai sus, umanitatea, raportat la scara corespunzatoare, a facut un pas mult mai mic decat cel de furnica atunci cand a ajuns pana la Luna.

Nu putem insa decat sa avem rabdare si sa incurajam intentiile si demersurile recente ale mai multor state si companii private de a incepe explorarea spatiului cosmic, cu speranta ca intr-o zi vom stii mai multe.